Kinderkamp 2016

Verslag Kinderkamp 2016

“Ik zeg geen ja, maar ook niet meteen nee. Ik wil er even over nadenken,” was mijn antwoord op de vraag of ik mee wilde als leiding op het kinderkamp 2016. Deze vraag werd mij zo’n 10 jaar geleden ook gesteld en tóen ben ik niet meegegaan. In het dagelijks leven ben ik leerkracht en dus druk met kinderen. Een paar weken zomervakantie heb je dan wel nodig om de rust weer te vinden en op te laden voor een nieuw schooljaar. In mijn vakantie nóg een week de drukte van kinderen om mij heen zag ik toen dan ook niet zitten. Deze keer was het bijzondere dat ik rond dezelfde tijd dat ik voor het kinderkamp werd gevraagd, ook vanuit onze gemeente in Nieuw Buinen - Chananja - werd gevraagd om een kinderdienst te verzorgen in onze gemeente. Dit waren twee verzoeken om iets voor kinderen te betekenen vanuit het geloof. Toeval? Of leiding? De kinderdienst heeft intussen plaatsgevonden in januari. En mijn antwoord betreft het kinderkamp was ook “ja”.

Na een aantal voorbereidende bijeenkomsten met de leiding was het eind juli dan zover: Kinderkamp 2016 met als thema ‘HIER BEN IK’. Een week lang met 40 kinderen van 8 tot 11 jaar en 13 man/vrouw leiding in een kampeerboerderij in het Overijsselse Lemele. De kinderen werden in groepjes van ca. 8 personen verdeeld voor de hele week met één of twee personen vaste leiding. In deze groepjes sliep je op een slaapzaal en je zat in dit groepje aan tafel voor het eten. Op de eerste dag werd er een bosspel gedaan waarin de kinderen door het zoeken van de juiste kaartjes met een letter erop, de naam van hun groepje ontdekten: de plaatsnamen die hoorden bij de Bijbelverhalen, passend bij het thema. Deze Bijbelverhalen over Abraham, Mozes, Samuël, Zacheüs en Paulus werden verteld in de dagelijkse samenkomst waarin ook liedjes natuurlijk niet ontbraken en waarin elke dag een ander Bijbelvers werd geoefend om zo de clou van het Bijbelverhaal te onthouden. Prachtig om zo samen met een groep kinderen stil te staan bij wat de Heere God ons wil vertellen. Naast deze samenkomsten hadden we elke dag een bos- of veldspel en was er een uur crea met ontzettend leuke creatieve opdrachten: spaarpotjes maken, vogelvoederhuisjes, nestkastjes, fotolijstjes, letters van stof en zelfs heuse portemonnees en tasjes van oude spijkerbroeken. En daarnaast ook voldoende vrije tijd voor de kinderen om even lekker hun eigen gang te gaan op het terrein. Riejanne trakteerde ons een aantal avonden op een spannend vervolgverhaal waar de kinderen enorm van genoten – en de leiding stiekem ook! De kinderen kozen de laatste dag voor een onderdeel (een quiz, orkest, dansjes, filmpje maken, rap, kokkerellen, etc.) en bereidden dit gezamenlijk voor, ter voorbereiding op de bonte avond waarmee het kamp traditioneel wordt afgesloten.

Zoveel twijfels als ik voorafgaand aan het kinderkamp had, zoveel plezier heb ik tijdens het kinderkamp gehad en met zoveel voldoening kijk ik terug op het kinderkamp met deze geweldige club kinderen en leiding. Het meest bijzondere in deze kampweek vond ik persoonlijk de ‘stille tijd’, een half uur met je groepje napraten over het Bijbelverhaal en het Bijbelvers van de vorige dag. Ik was positief verrast door de vrijmoedigheid waarin de kinderen dingen durfden te delen, het vertrouwen dat er was in elkaar en het respect voor elkaar en de verwondering over wat we gezamenlijk weer in Gods Woord mochten ontdekken.

Kortgezegd kijk ik terug op een zeer geslaagd kinderkamp 2016 met een thema, dat voor mij extra waarde had. Want ik heb de vraag om een kinderdienst te verzorgen en mee te gaan op kinderkamp ervaren als leiding van onze Heere God. En het was dan ook míjn antwoord aan Hém: “Hier ben ik”.

En daarmee sluit ik af op een van de laatste dagen van de zomervakantie. Zo dadelijk nog even verder met het voorbereiden van de kinderdienst die ik in september mag verzorgen en een week later heb ik een vergadering om het kinderkamp van dit jaar te evalueren. En we bereiden ons dan ook alvast weer voor op het kinderkamp van 2017! … ik heb er nu al zin in! Tot volgend jaar!

Coen Withoff, Nieuw-Buinen

Het kinderkamp voor 2017 staat gepland van 29 juli t/m 4 augustus.