Juniorenkamp 2016

Terugblik juniorenkamp 2016

We kunnen terugkijken op een geweldige zomerweek! Een super positieve club jongelui die enthousiast mee deed en zorgde voor een onvergetelijke sfeer. Er stonden toffe activiteiten op het programma zoals lasergamen, mountainbiken, boog- en buksschieten en natuurlijk een nachtspel en sport & spel. Naast de activiteiten hebben we genoten van het heerlijke weer bij onze eigen zwemvijver.

Het thema was PUUR. De studies stonden in het teken van dit thema. Ze gingen over puur leven, liefde, geloof en hoop. De basics van het geloof werden uitgelegd op een aansprekende en duidelijke manier. Ook werd er een boys- & girlsnight gehouden waarin werd nagedacht over relaties en seksualiteit. Een erg indrukwekkende avondprogramma was ‘Over de streep’.   Jongelui leerden elkaar op een andere manier kennen. Moeilijke dingen waar je normaal gesproken niet of nauwelijks over praat, werd met elkaar gedeeld. We mochten er voor elkaar zijn zoals God er voor ons is. (een uitgebreid verslag vanhet kamp, vind je onderaan deze pagina)

Eigenlijk valt een kampweek niet in woorden te omschrijven. De beste manier om er achter te komen hoe het er aan toe gaat op een kamp, is om mee te gaan.

We nodigen je dan ook van harte uit om van 11 tot 13 november mee te gaan met het juniorenweekend. Dit is enerzijds een reünie voor iedereen die is mee geweest met het zomerkamp, maar ook een ideale kennismaking met het juniorenkamp. Zorg dat je er bij bent en neem ook gerust je vrienden mee!

VInd onze Facebookpagina ook leuk en mis niets van wat er allemaal gebeurd op het kamp. Aktieradius Facebook: www.facebook.com/aktieradius.jeugdwerk

Uitgebreid verslag van juniorenkamp 2016

Dag 1 – Zaterdag 23 juli 2016

Een geweldige eerste dag van het juniorenkamp! De junioren kwamen rond de klok van 15.30-16.00 uur aan. Even wennen aan elkaar, voor sommigen de eerste keer op kamp. Spannend! Maar al snel begonnen de eerste jongeren aan de speurtocht die over het terrein was uitgezet. Allerlei PUUR onzinnige vragen werden beantwoord en het terrein werd ontdekt.

Vier nieuwe leiding telt het team, en die moesten natuurlijk getest worden op leiding skills. Ze namen het op tegen de 'oude rotten'. Bijbelteksten zo snel mogelijk opzoeken, mayonaise eten (voor het snacken van de leiding als de jongelui op bed liggen) en blind voelen wat je zoal 's nachts op een slaapzaal tegen kan komen. Ze kwamen redelijk ongeschonden uit deze test;)

Na een heerlijke maaltijd met verse soep, broodjes en wraps. Stond de eerst Bijbelstudie op het programma. Het ging over PUUR leven. Jongelui zitten in de leeftijd waarop ze zelf keuzes leren maken en zelf gaan bepalen wat ze belangrijk vinden. Het wordt het fundament van hun leven waarop ze verder kunnen gaan bouwen. De keus is aan hen: kies je voor een werelds fundament, waarop je steeds maar weer moet presteren, de beste moet zijn en onvrede omdat je het nooit haalt, of kies je voor het vaste fundament van Christus Die zegt: Ik doe het voor jou. Alles wat kapot is maak ik heel en alles waarin je te kort schiet, wordt aangevuld door Hem Zelf.

Het programma was natuurlijk nog niet afgelopen. Een spannend nachtspel waarbij tactiek en snelheid goed van pas kwamen. Jongelui konden handelen in waardevolle goederen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar de douane liep ook rond en die kon goederen van je afnemen. Iedereen deed enthousiast mee. Na de traditionele warme chocomel en broodje knakworst was het alweer vroeg in de ochtend om naar bed te gaan.

Dag 2 – Zondag 24 juli juniorenkamp 2016.

Weer een heerlijke dag. Lekker warm. In de ochtend een beetje mistig, maar al snel breekt er in de middag de zon door. Vanochtend een samenkomst. Zingen van mooie liedjes onder begeleiding van swingende muziek. Dan een studie over PUUR Geloof door Marien. God wil dat we PUUR worden zoals Hij heeft bedoeld. Er kan allerlei verleiding in de weg staan om je bezig te houden met de dingen van God. We zien door het verhaal over Jezus die verzocht wordt in de woestijn, hoe Hij een voorbeeld voor ons kan zijn.

Na de lunch is het tijd voor het waterspektakel. En water is er genoeg. Hilarische, lachwekkende en vooral waterige spellen worden vol enthousiasme gedaan door iedereen. Een ober die zijn dienblad met bekers heen en weer moet brengen, maar ondertussen bekogeld wordt met tientallen natte sponzen. Gelukkig mogen zijn teamgenoten hem beschermen. Waterballonnen overgooien van zo’n groot mogelijke afstand is een leuke combi tussen risico durven nemen, of spelen op safe. Verder een parcours dat afgelegd moet worden met een lepel met daarop een ping-pongbal. Ondertussen beschoten worden door mega waterpistolen die proberen je ping-pongbal van je lepel af te schieten. Een ander spel lijkt heel simpel; Houdt een slok water in je mond, ga tegenover iemand anders staan en kijk hem recht in de ogen… totdat je in lachen uitbarst. OK, je verliest als je als eerste lacht, maar je tegenstander (die dan de winnaar is) krijgt een partij water in zijn gezicht. De middag wordt afgesloten in de verkoelende zwemvijver waar we heerlijk kunnen chillen en zwemmen.

Een heerlijke goede en lekkere avondmaaltijd, staan er PURE workshops op het programma. Drie stuks: PUUR chocola; chocolade smelten en daar je naam mee schrijven en chocolaatjes maken. PUUR natuur; maak door middel van spullen uit de natuur een creatie en PUUR creativiteit; in een groep met allerlei frutsels, verf, tijdschriften en vooral veel creativiteit een canvas maken.

En na een intensieve dag… PUUR slapen….

Dag 3 – Maandag 25 juli 2016

Na een wat langere nachtrust en een heerlijk ontbijt was het tijd voor een actief programma; Mountainbiken, Boogschieten en luchtbuks schieten.

Het mountainbiken was lekker intensief. Een prachtige tocht door het heuvelachtige bos en door dikke water- en modderplassen. Heerlijk genieten van het bezig zijn en tegelijkertijd midden in de PURE natuur. De één deed het wat rustig aan en kwam er nog vrij netjes doorheen terwijl de ander eer een sport van had gemaakt om zo vies mogelijk te worden. Erg veel lol en plezier gehad.

Boogschieten leek soms makkelijker dan het er uit zag. Er was behoorlijk wat kracht voor nodig om de boog op spanning te krijgen en dan ook nog eens te mikken en proberen in de roos te schieten. Multi-tasken ten top;) Het was dan ook een super prestatie wanneer je de schietschijf raakte.

Ineens dat je dan met een echt wapen in je hand… Best wel spannend en stoer om met een grote luchtbuks en een handbuks te mogen schieten. Je mocht proberen om een ballon vanaf een meter of vijftien kapot te schieten. De meesten kregen dat voor elkaar, wat toch best wel een kick gaf!

Zo’n veertig(!) kilo aardappels schillen, bleek voor Marjan een peulenschil. Een stamppot rauwe andijvie was daarvan het resultaat en werd erg dankbaar ontvangen door iedereen. Heerlijk gegeten!

In de avond was er weer een samenkomst met het thema PUUR-Liefde. Wat is het fantastisch om te weten dat God ons onvoorwaardelijk lief heeft en dat Hij dat al bewezen heeft in Zijn Zoon Jezus Christus. Hij heeft de allerhoogste prijs betaald voor jou, meer dan dat kon Hij niet doen.

Als afsluiting werd er een indrukwekkend filmpje laten zien over een gehandicapte jongen die een wens had om met de triatlon mee te doen. Hij kon alleen zelf niets, hij zat in een rolstoel en was spastisch. Hij kreeg het uiteindelijk toch voor elkaar. Hij behaalde de overwinning door over de finish te komen! Hij was enorm blij en trots dat hij mee heeft kunnen doen en de finishlijn gehaald had. Alleen hij deed het niet zelf. Zijn vader zwom en heeft hem in een bootje mee getrokken. Zijn vader fietste en de zoon zat voorop en zijn vader rende en duwde de rolstoel waarin de zoon zat. Een prachtig beeld van hoe onze Hemelse Vader de overwinning heeft behaald voor ons. En wij? Wij mogen de overwinning vieren, samen met Christus die alles voor ons heeft behaald!

Dag 4 – Dinsdag 26 juli juniorenkamp 2016

Even lekker uitslapen! Een kamp is behoorlijk intensief met alle activiteiten, indrukken en gezelligheid en keet in de latere uurtjes.

Zoals elke morgen startte de dag met ‘stille tijd’. Een moment waarop je in een klein groepje samen de Bijbel leest en nadenkt over wat dat betekent voor je dagelijks leventje. Hoe pas je de dingen die God in Zijn Woord zegt, toe als je bijvoorbeeld op school bent, in je vriendengroep en thuis. Er wordt ook vaak samen gebeden voor elkaar.

Een overheerlijke en uitgebreide brunch maakte het relaxte begin van de dag helemaal compleet!

’s Middags was er sport en spel. Allerlei grappige spelonderdelen zoals; bungeerun (zo ver mogelijk rennen met een dik elastiek aan je lijf), een estafette die je zo snel mogelijk af moest leggen nadat je tien rondje moest draaien, een parcours dat met een blinddoek afgelegd moest worden en frisbee honkbal. Na deze onderdelen werd er ook gevoetbald en gevolleybald tegen elkaar en tegen het leidingteam.

Vanwege het mooie warme weer, werd er aansluitend een frisse duik in het meertje genomen.

Zeven kilo bami, vijf kilo nasi, 150 gehaktballetjes, vijf liter pindasaus, zes zakken kroepoek en acht komkommers was er nodig om de hongerige magen te vullen ;) Het eten werd weer enthousiast ontvangen!

De Boys- & Girlsnight is inmiddels een begrip in het juniorenkamp. Een avond waarin de meiden en jongens los van elkaar een eigen programma hebben over relaties, liefde en seksualiteit. Een onderwerp waar nogal wat taboes op kunnen liggen en daarmee voor veel onzekerheid en onduidelijkheid kan zorgen. Er werd eerlijk gesproken over de dingen waar je op het gebied van relaties en seksualiteit tegenaan kan lopen, zeker in de puberteit waarin er allerlei ontwikkelingen op lichamelijk en geestelijk gebied plaatsvinden.

We mochten met elkaar zoeken naar wat God over de liefde, relaties en seksualiteit in Zijn Woord zegt. God is uiteindelijk de bedenker hiervan en heeft een prachtig beeld gelegd in de relatie tussen mensen en de relatie die Hij met ons heeft of wil hebben. Het was een interactief programma met veel openheid en veel handvatten hoe je om kunt gaan met soms lastige dingen. Enorm waardevol dat we hier aandacht aan hebben kunnen geven.

Dag 5 Woensdag 27 juli juniorenkamp 2016

Iets vroeger uit de veren dan gisteren, maar er stond dan ook wel een toffe en volle dag op het programma. Met de hele groep naar Enschede om daar in de ochtend het spannende spel Wie is de Mol? Te spelen. In kleine groepen moesten zoveel mogelijk opdrachten worden gedaan binnen een bepaalde tijd. Hoe moeilijker de opdracht, hoe meer punten er te verdienen waren. Maar er was één persoon in elke groep die De Mol was. Die had als doel om zo min mogelijk punten te scoren als team. Maak een zo lang mogelijke ketting van mensen, ga op de foto met een bekende Nederlander, ga in een etalage als een paspop staan, doe iets goeds voor een ander; waren een aantal opdrachten die gedaan werden. Iedereen deed erg fanatiek mee. Uiteindelijk was er één Mol die het voor  elkaar kreeg om bijna alle bewijsstukken van de gedane opdrachten te wissen en dat zonder als Mol te worden  herkend.

In de middag gingen we met elkaar lasergamen. Een spannend spel waarbij je samen moet werken, tactisch moet nadenken en vooral niet gezien moet worden door de tegenpartij. Tussendoor konden we onze skills testen op een rodeostier. Wie kan het  langst blijven zitten op een beest dat steeds wilder wordt. Erg leuk om te doen, maar vooral leuk om naar te kijken als een ander dat doet;)

“PUUR JIJ!” was de titel van het avondprogramma. Het was gedeeltelijk gebaseerd op het programma “Over de streep”. De jongelui mochten laten zien wie ze werkelijk waren en vooral ervaren en zien dat zij niet alleen stonden in hun situatie. Een enorm indrukwekkende avond… Wat hebben sommige jongelui al veel te dragen in hun jonge leventje! En aan de andere kant, wat gaaf dat daar ruimte in het kamp is om dat met anderen te kunnen delen. Bijzonder hoe de groep liefdevol  op elkaar reageerde. God gebruikt iedereen om iets van Zichzelf te laten zien aan anderen. Deze avond was dat in het bijzonder zichtbaar in de groep. #Dankbaar

Dag 6 Donderdag 28 juli Juniorenkamp 2016

Na een intensieve avond was het heerlijk uitslapen. Rustig de dag beginnen met stille tijd en daar achteraan een uitgebreide brunch. Wat worden we verwend!

De laatste studie ging over PUUR-hoop. God werkt volgens een plan en Hij werkt naar een einddoel toe. Omdat we dit weten, geeft dat nu enorm veel rust want God is trouw; Hij doet wat hij zegt. Wij hebben het draaiboek van God al gekregen en weten waar het naar toe gaat. We mogen ons nu al verheugen op wat komen gaat. Straks zal alles zijn zoals God het werkelijk heeft bedoeld. Dan zal alles PUUR de heerlijkheid van God zijn en wij zijn daar bij! Alles komt goed!

Na de studie kregen een de jongelui nog de gelegenheid om iets te delen naar aanleiding van de PUUR-JIJ! Avond. Een aantal jongeren gaven hun getuigenis van bijzondere dingen die zijn met God hadden beleefd. Geweldig en indrukwekkend om te horen wat God in deze jonge levens al doet!

In de middag was er vrije tijd om te relaxen, te chillen en de bonte avond voor te bereiden.

De bonte avond had als thema “Wit Licht” en startte met een buffet met daarop allerlei lekker eten wat de jongelui zelf hadden uitgekozen. Een bonte verzameling van overheerlijke gerechten.

Daarna ging de bonte avond verder met allerlei inbreng vanuit de jongelui en de leiding. Goochelacts, quizzen, hilarische spellen als teenworstelen, Lucky letters, uitbeeldestafette en zoek t fluitje. Wat een heerlijke ontspannen avond waarbij de lachspieren weer behoorlijk zijn getraind.

Dag 7 Vrijdag 29 juli Juniorenkamp 2016

Vroeg opstaan! Het kamp is bijna afgelopen. Snel tas inpakken, de slaapzalen schoonmaken en met elkaar eten en afsluiten. Die paar laatste uurtjes vliegen voorbij. Nog even een laatste knuffel, hand of high-five. Wat gaan we elkaar missen, maar wat hebben we het goed gehad.

Wat een geweldige groep! Een enorm positieve sfeer! Iedereen deed enthousiast mee met alle onderdelen. Zowel serieuze gesprekken als onzinnige lol samen beleven. Kortom; woorden schieten te kort om God dankbaar te zijn voor al die bijzondere, gave, indrukwekkende, emotionele, hilarische momenten.

Hopelijk zien we iedereen weer op het reünieweekend van 11-13 november in Putten. Dan gaan we met elkaar terugkijken op deze geweldige week, mooie herinneringen ophalen en opnieuw een gaaf weekend met elkaar beleven.

Dank ook aan ouders en andere familie en vrienden die in de eerste plaats hun kind aan ons hebben toevertrouwd. Ook dank voor het meeleven. Misschien onzichtbaar via gebed, maar ook zichtbaar via o.a. Facebook.

Boven alles zijn we onze hemelse Vader dankbaar. Hij heeft dit mogelijk gemaakt, Hij heeft alles mee laten werken ten goede en Hij is een goed werk in ons gestart en zal dit compleet maken tot op de dag van Christus. En wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, zullen ook wij met Hem verschijnen in heerlijkheid!